Το 7ο Γυμνάσιο στα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Την Τρίτη ,στις 10-12 2019  οι μαθητές του   τμήματος    Γ4   του σχολείου μας συνοδευόμενοι  από τις καθηγήτριές τους κ. Ντέφα Αλεξάνδρα   και κ. Μπουρσανίδου Φωτεινή πραγματοποίησαν μια άκρως   ενδιαφέρουσα διδακτική επίσκεψη στα Γενικά  Αρχεία  του Κράτους  του Ν. Πιερίας  στην Κατερίνη. Εκεί ενημερώθηκαν  γενικά για το πώς γίνεται η καταγραφή ,η αρχειοθέτηση αλλά και η σκοπιμότητα της συλλογής των αρχείων. Στη συνέχεια μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό  και μέσα από τις διερευνητικές ερωτήσεις της προϊσταμένης του τμήματος κ. Μαρίας Χρυσοχοΐδου άντλησαν σημαντικές πληροφορίες για το θεσμό του γάμου και τα έθιμά του εστιάζοντας κυρίως στο θεσμό της προίκας και μάλιστα κάνοντας μια ιστορική αναδρομή  για το τι ίσχυε για το γάμο και την προίκα στην Αρχαία Αθήνα,στο Βυζάντιο, στα  χρόνια της Τουρκοκρατίας, το 19ο και αρχές 20ου αιώνα  φτάνοντας  μέχρι και στις μέρες μας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης  είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά προικοσύμφωνα, συμβολαιογραφικά έγγραφα για τον καθορισμό της προίκας, ληξιαρχικές πράξεις γάμου παλαιότερων ιστορικών περιόδων  αλλά και σύγχρονα  συμφωνητικά συμβίωσης. Ευχαριστούμε το προσωπικό  των Γενικών Αρχείων του Κράτους   για τις εποικοδομητικές ώρες   διδασκαλίας και μάθησης  που πρόσφεραν στους μαθητές μας.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://7gym-kater.pie.sch.gr/%cf%84%ce%bf-7%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%81/