Το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης στην αναζήτηση ενός? «δολοφόνου» μιας νεανικής ψυχής

Στις  12 Δεκεμβρίου 2019, οι μαθητές των τμημάτων Β1 και Β4 του Γυμνασίου μας, με συνοδούς τις καθηγήτριες Ντέφα Αλεξάνδρα, Κιτοπούλου Κυριακή και Γιολτσίδου Όλγα επισκέφτηκαν το  Θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, για να παρακολουθήσουν μια συγκλονιστική παράσταση του θεατρικού συγγραφέα Simon Stephens, βασισμένη στο βραβευμένο μυθιστόρημα Mark Haddon «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα».

Και πραγματικά, η παράσταση ήταν για μας ένα «ταξίδι» πλούσιο σε συναισθήματα και αναπάντεχες διαπιστώσεις, μια κραυγή αγωνίας, μια δυνατή «γροθιά στο στομάχι», ένα έργο τρυφερό και ανθρώπινο, που μας πρόσφερε θέα στο ζήτημα της διαφορετικότητας και μας υποχρέωσε να δούμε κατάματα τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Μια συγκινητική ιστορία που προτρέπει στην ενσυναίσθηση, κοιτάζοντας τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός παιδιού διαφορετικού, του παιδιού που συνήθως γίνεται στόχος των ενηλίκων, των ανθρώπων εκείνων που συνήθως δεν έχουν χρόνο, για να ασχοληθούν με τους διαφορετικούς. Ένα μάθημα ζωής για ενήλικες μα και εφήβους.

Η παράσταση σε υποχρεώνει να σταθείς απέναντι στον ήρωα και να τον ακούσεις προσεκτικά. Να προσέξεις τον διαφορετικό τρόπο της σκέψης του. Να αντικρίσεις τους φόβους του, τις αγωνίες του, τα ερωτηματικά του, την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει να κατανοήσει έναν κόσμο τόσο διαφορετικό από τον ίδιο και να ενταχθεί σε αυτόν. Την αδυναμία του να αντέξει τους θορύβους, τη σωματική επαφή, την μεταφορική εκφορά του λόγου, το ψέμα? Ο πρωταγωνιστής καθηλωτικός! Ο λόγος του, χειμαρρώδης, εξομολογητικός, μας οδηγεί στα μονοπάτια της σκέψης ενός διαφορετικού μυαλού από το δικό μας και η κίνησή του, ανεξέλεγκτη, σπασμωδική, αποτυπώνει τον τρόμο και τον πόνο της ψυχής του από την επαφή με τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν, δεν τον κατανοούν, τον πληγώνουν. Με χιούμορ, συναίσθημα και πειστικότητα μας παρασύρει αυθόρμητα στον δικό του κόσμο και μας αναγκάζει έστω και στιγμιαία να εισχωρήσουμε σε αυτόν και να τον κατανοήσουμε…

Οι συντελεστές της παράστασης, μέσα από την ιστορία του 15χρονου Κρίστοφερ και του μικρόκοσμού του, πρόσφεραν στους μαθητές και στις συνοδούς καθηγήτριες ένα διαφορετικό μάθημα ενσυναίσθησης, μια νέα οπτική γωνία, για να βλέπουν τους ανθρώπους που τους περιτριγυρίζουν.   Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγήτριες ευχαριστούμε μέσα από την ιστοσελίδα του Σχολείου μας τους συντελεστές της θεατρικής ομάδας του ΚΘΒΕ, που για δύο ολόκληρες ώρες μάς έκαναν συνοδοιπόρους των ηρώων στην γνωριμία με την ψυχή του Ανθρώπου.

 

Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγήτριες

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://7gym-kater.pie.sch.gr/%cf%84%ce%bf-7%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b6%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%83/