«Μαθήματα» τεχνολογίας και ανθρωπισμού στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (NOESIS) για το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης

Στις 13 Φεβρουαρίου 2020, οι μαθητές των τμημάτων Β2 και Β4 του Γυμνασίου μας, με συνοδούς τις καθηγήτριες Καραλή Στυλιανή, Ντέφα Αλεξάνδρα και Κιτοπούλου Κυριακή επισκέφτηκαν το  Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (NOESIS) στη Θεσσαλονίκη, για να παρακολουθήσουν την 3D ταινία με τίτλο: «Dream Big ? Τα θαύματα της Μηχανικής» στην εντυπωσιακή  γιγαντοοθόνη του Κοσμοθεάτρου και τη 3D ταινία «Μoon Thunder» στον Προσομοιωτή.

Οι μαθητές στο πρώτο μέρος της προβολής στο Κοσμοθέατρο ταξίδεψαν στο παρελθόν, για να παρακολουθήσουν μια εκπληκτική 3D ταινία με απίστευτα εφέ για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.), τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων», αλλά και για τις υπερσύγχρονες τεχνικές μεθόδους με τις οποίες αναλύθηκε, αποκαλύπτοντας άγνωστα μέχρι σήμερα περίπλοκα γρανάζια και άξονες του εσωτερικού του, που παρέμεναν κρυμμένα για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια. Στη συνέχεια οι μαθητές μας έγιναν κοινωνοί μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας παρουσίασης για τη σημασία της μηχανικής στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, από τις υπερσύγχρονες μεγαλουπόλεις μέχρι τις απομακρυσμένες υποανάπτυκτες περιοχές του πλανήτη, από τους ουρανοξύστες και τους διαγωνισμούς ρομποτικής, τα ηλιακά αυτοκίνητα και τις «έξυπνες» βιώσιμες πόλεις, μέχρι τον υπεράνθρωπο αγώνα ευαισθητοποιημένων μηχανικών να δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας, ώστε να προσφέρουν πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε απομονωμένες περιοχές που δεν έχουν τη στοιχειώδη πρόσβαση σε φάρμακα ή σχολεία?

Η ταινία «Dream big ? Τα θαύματα της μηχανικής»  μάς αποκάλυψε τη μεγαλειώδη δύναμη του ανθρώπινου νου, ο οποίος με την κατάλληλη εκπαίδευση και την έμπνευση που προσφέρουν «δάσκαλοι» με όραμα, μπορεί να δημιουργήσει τεχνολογικά θαύματα• και από την άλλη μάς έδειξε πως εμπνευσμένοι άνθρωποι με ανθρωπιστικά αισθήματα μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής  συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε απόλυτη ανάγκη. Η ταινία μάς πρόσφερε μαθήματα ανθρωπιάς μέσα στον σύγχρονο κόσμο της τεχνολογίας. Οι μαθητές μας, τέλος, έζησαν μια «εκπληκτική» εμπειρία στον Προσομοιωτή με την ταινία «Μoon Thunder», όταν, συμμετέχοντας σε διαστημική αποστολή, βρέθηκαν σε έναν  διαστημικό σταθμό, όπου αντιμετώπισαν μια αιφνίδια βροχή από μετεωρίτες και υποχρεώθηκαν να τον εκκενώσουν άμεσα με ψυχραιμία και ταχύτητα.  Οι μαθητές μας ακολούθησαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα μια ομάδα αστροναυτών στη δραματική απόδρασή της από τη σεληνιακή βάση που κατέρρεε!

Η σημερινή μας επίσκεψη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας μάς πρόσφερε ένα υπερσύγχρονο μάθημα που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μας στην κατάμεστη αίθουσα του Κοσμοθεάτρου και πλούσια, απολαυστική διασκέδαση στον Προσομοιωτή!

 

Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγήτριες

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://7gym-kater.pie.sch.gr/%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b9%cf%83/