Βιωματικό μάθημα στην αρχαία μακεδονική γη

Το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης σε ένα βιωματικό μάθημα στην αρχαία μακεδονική γη.

Σήμερα, Παρασκευή, 16 – 12 – 2022, πραγματοποιήθηκε στο αρχαίο Δίον η εκπαιδευτική επίσκεψη των τμημάτων Β1, Β2 του Σχολείου μας με συνοδούς τις καθηγήτριες Καραλή Στυλιανή, Κιτοπούλου Κυριακή και Ντέφα Αλεξάνδρα, για τη συμμετοχή των μαθητών στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα βιωματικής μουσειακής αγωγής στο Μουσείο Δίου «Ανακαλύπτουμε το Αρχαίο Δίον», στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας.

Οι μαθητές του Σχολείου μας, αφού περιηγήθηκαν στα εκθέματα του μουσείου, στη συνέχεια μυήθηκαν στη θρησκευτική, κοινωνική και πολιτική ζωή του Δίου στο πέρασμα του χρόνου και στη γραφή των επιγραφικών κειμένων από την κλασική ως την πρωτοβυζαντινή εποχή, μελετώντας επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου με τη βοήθεια φύλλων εργασίας που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος. Χωρισμένοι σε ομάδες με την καθοδήγηση των αρχαιολόγων Πάρη Παπαγεωργίου και Γιάννη Τζιώλα, καθώς και των συνοδών καθηγητών προβληματίστηκαν, διατύπωσαν απορίες, ανακάλυψαν πληροφορίες και προχώρησαν σε ερμηνείες, παρατηρώντας τα εκθέματα από μια ασυνήθιστη οπτική γωνία και κατακτώντας μια βιωματική ξενάγηση, που πλούτισε την εικόνα τους για τον αρχαίο κόσμο.

Μετά την υλοποίηση του Προγράμματος, μαθητές και συνοδοί καθηγητές ξεναγήθηκαν στις επιτύμβιες στήλες που φιλοξενούνται στον αύλειο χώρο του μουσείου και στο τέλος συναντήθηκαν με συντηρήτρια αρχαιοτήτων που εργάζεται στο Μουσείο, για να ενημερωθούν για το επάγγελμα του συντηρητή αρχαιοτήτων (σπουδές, απορρόφηση, φύση επαγγέλματος).

Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές εκφράζουμε μέσα από την ιστοσελίδα του Σχολείου μας τις θερμές ευχαριστίες μας σε όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος και ιδιαιτέρως στους αρχαιολόγους κ. Παπαγεωργίου και Τζιώλα για το βιωματικό μάθημα που μας πρόσφερε μια εξαιρετική εμπειρία.

 

Οι μαθητές των τμημάτων Β1, Β2 και οι συνοδοί καθηγήτριες.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://7gym-kater.pie.sch.gr/%ce%b2%ce%b9%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%b4%ce%bf%ce%bd/