Το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης σε βιωματική ξενάγηση στην αρχαία βόρεια Πιερία

     Σήμερα, Τρίτη, 14 – 11 – 2023, πραγματοποιήθηκε η διδακτική επίσκεψη των μαθητών των τμημάτων Β1 και Β2 του Σχολείου μας στην Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου Πιερίας με συνοδούς τις καθηγήτριες Κιτοπούλου Κυριακή, Ντέφα Αλεξάνδρα και Σιαπάκα Καλλιρρόη, ώστε να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Εξερευνούμε την αρχαία Βόρεια Πιερία», που εκπονήθηκε με τη συνεργασία της Συμβούλου Εκπαίδευσης Φιλολόγων Πιερίας, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας με την υποστήριξη της ΔΔΕ Πιερίας. Οι μαθητές του Σχολείου μας θα παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας.

     Οι μαθητές του Σχολείου μας, χωρισμένοι σε δύο ομάδες,

Α. ενημερώθηκαν από τους αρχαιολόγους της Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου για τις αρχαιολογικές θέσεις που απλώνονται σε όλη την έκταση της βόρειας Πιερίας, για την χρονική περίοδο που καλύπτουν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, για την εμπορική ανάπτυξη της περιοχής στο πέρασμα του χρόνου, για τη χρήση διαφόρων αντικειμένων που φιλοξενούνται στις προθήκες της Μουσειακής Αποθήκης, για τη γραφή επιγραφικών κειμένων και στη συνέχεια χωρισμένοι σε μικρότερες ομάδες μελέτησαν επιλεγμένα εκθέματα της Μουσειακής Αποθήκης με τη βοήθεια δοσμένων Φύλλων Εργασίας που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος. Με την καθοδήγηση των Αρχαιολόγων της Μουσειακής Αποθήκης και τη συνδρομή των συνοδών καθηγητών, οι μαθητές παρατήρησαν τα εκθέματα, προβληματίστηκαν, εξέφρασαν απορίες, ανακάλυψαν πληροφορίες, έκαναν συνδυασμούς και κατέληξαν σε συμπεράσματα, πραγματοποιώντας έτσι βιωματικά μια γνωριμία με το παρελθόν του τόπου τους, που πλούτισε την εικόνα τους για την πιερική γη. Φεύγοντας από τον χώρο της επίσκεψης πολλοί μαθητές εξέφρασαν την έκπληξή τους που ο τόπος μας έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο στην κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της αρχαίας και βυζαντινής εποχής, ενώ τίποτα από όλα αυτά δεν αναφέρεται στα βιβλία της Ιστορίας.

Β. σε συνάντησή τους με τη συντηρήτρια αρχαιοτήτων της Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις συντήρησης της Μουσειακής Αποθήκης, συζήτησαν για τις σπουδές και το έργο του συντηρητή αρχαιοτήτων και ενημερώθηκαν για τον τρόπο συντήρησης και αποκατάστασης των αρχαίων ευρημάτων, από τη στιγμή που ανασύρονται από τον αρχαιολογικό χώρο μέχρι να εκτεθούν στις προθήκες των μουσείων. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πληροφορίες της συντηρήτριας αρχαιοτήτων, διατύπωσαν πλήθος ερωτήσεων στην συντηρήτρια και έλαβαν απαντήσεις που τους έφεραν πιο κοντά στο επάγγελμα του συντηρητή και της συντήρησης αρχαίων ευρημάτων. Στο τέλος της συνάντησης πολλοί μαθητές εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφτούμε ξανά την Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου με το «μαγικό» υπόγειο που ξαναδίνει ζωή σε θραύσματα του παρελθόντος.

    Στο τέλος του Προγράμματος μαθητές και καθηγητές κλήθηκαν να αξιολογήσουν το Πρόγραμμα, ενώ οι μαθητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τη βιωματική προσέγγιση της μάθησης που τους πρόσφερε το Πρόγραμμα, φέρνοντάς τους σε άμεση επαφή με τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος της περιοχής μας και την τοπική ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας μας, αξιοποιώντας τον πλούτο της πολιτισμικής κληρονομιάς μας, των μουσειακών εκθεμάτων, με αποτέλεσμα να γνωρίσουν τη θρησκευτική, κοινωνική οικονομική και πολιτική ζωή της ευρύτερης περιοχής τη Πιερίας στο πέρασμα του χρόνου και τη γραφή των επιγραφικών κειμένων από την κλασική έως την πρωτοβυζαντινή εποχή.

     Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές εκφράζουμε μέσα από την ιστοσελίδα του Σχολείου μας τις θερμές ευχαριστίες μας σε όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του Προγράμματος και ιδιαιτέρως στους αρχαιολόγους και τη συντηρήτρια της Μουσειακής Αποθήκης για το βιωματικό μάθημα που μας πρόσφεραν και αποτέλεσε μια εξαιρετική εμπειρία για μας.

Οι μαθητές των τμημάτων Β1, Β2 και οι συνοδοί καθηγήτριες

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://7gym-kater.pie.sch.gr/%cf%84%ce%bf-7%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%b9%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%be/