Το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης σε έναν «μεγάλο περίπατο» στην κατοχική Αθήνα, με σύντροφο τον Πέτρο, ένα αγόρι με τρυφερή ψυχή

Σήμερα, 14 Μαΐου 2019, οι μαθητές των τμημάτων Α2 και Α4 του Γυμνασίου μας, με συνοδούς τις καθηγήτριες Τσαουσίδου Ιωάννα, Φίσκα Ευανθία και Κιτοπούλου Κυριακή, επισκέφτηκαν το Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη, για να παρακολουθήσουν μια συγκινητική παράσταση που ζωντανεύει το πολυαγαπημένο παιδικό βιβλίο της Άλκης Ζέη, «Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου», από τον θίασο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Και πραγματικά, η παράσταση ήταν ένας μεγάλος περίπατος για μας, ένα «ταξίδι» πλούσιο σε συναισθήματα και εικόνες, που μας μετέφερε στη σκληρή πραγματικότητα του 1940 ? 1944, στα χρόνια της Κατοχής, στην καθημερινή αναμέτρηση με την πείνα και τον θάνατο, στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας που εξελίσσεται σε μια αδυσώπητη ωριμότητα, στην αντίσταση ενάντια στον κατακτητή, στην στο μεγαλείο και στη μικρότητα της ανθρώπινης ψυχής, στην αξία της θυσίας και της ελευθερίας. Ένα ταξίδι αγωνίας, πόνου, ελπίδας και αισιοδοξίας, που μας θυμίζει ότι δεν πρέπει να χάνουμε το κουράγιο και το αγωνιστικό μας πνεύμα σε καιρούς δύσκολους, ένα ταξίδι σε έναν κόσμο με αξία διαχρονική, αφού ποτέ δεν έλειψε η βία, η πείνα, οι στερήσεις από τον κόσμο μέχρι σήμερα?

Οι συντελεστές της παράστασης, μέσα από τις περιπέτειες του εννιάχρονου Πέτρου και του μικρόκοσμού του, πρόσφεραν στους μαθητές ένα διαφορετικό μάθημα Ιστορίας, ιδωμένης μέσα από τα μάτια του καθημερινού ζωντανού ανθρώπου και όχι των απρόσωπων γεγονότων και των ψυχρών αριθμών των βιβλίων της Ιστορίας. Ένα μάθημα ήθους και αυτοθυσίας για μια αξιοπρεπή ζωή, για ένα καλύτερο αύριο.

Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγήτριες ευχαριστούμε μέσα από την ιστοσελίδα του Σχολείου μας τους συντελεστές της θεατρικής ομάδας του ΚΘΒΕ, που για δύο ολόκληρες ώρες μάς έκαναν συνοδοιπόρους των ηρώων στην αγωνία τους για την τύχη της πατρίδας μας και στον αγώνα τους να την ξαναδούν να στέκεται πάλι όρθια: «Εγώ είμαι ένας, θα περάσω και θα ξεχαστώ, η Πατρίδα, όμως, θα μείνει», θυμόμαστε τα λόγια της Πηνελόπης Δέλτα που ακούστηκαν ξανά και ξανά στη διάρκεια της παράστασης.

Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://7gym-kater.pie.sch.gr/%cf%84%ce%bf-7%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%ce%bd-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb/