Το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης ξεναγείται στην αρχαία μακεδονική γη

Σήμερα, Παρασκευή, 15-3-2024, πραγματοποιήθηκε στο αρχαίο Δίον η εκπαιδευτική επίσκεψη των τμημάτων Α1, Α3 του Σχολείου μας με συνοδούς τους καθηγητές Κιτοπούλου Κυριακή, Σαλίμπα Ειρήνη και Στεφόπουλο Κωνσταντίνο, για τη συμμετοχή των μαθητών στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα βιωματικής μουσειακής αγωγής στο Μουσείο Δίου «Ανακαλύπτουμε το Αρχαίο Δίον», στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Οι μαθητές του Σχολείου μας, ενημερώθηκαν για την χιλιόχρονη πορεία της αρχαίας πόλης του Δίου στον χρόνο, περιηγήθηκαν στα εκθέματα του μουσείου με κάρτες αναγνώρισης των βασικών περιόδων ζωής του Δίου (μακεδονική, ρωμαϊκή, χριστιανική) και στη συνέχεια μυήθηκαν στη θρησκευτική, κοινωνική και πολιτική ζωή του Δίου στο πέρασμα του χρόνου και στη γραφή των επιγραφικών κειμένων από την κλασική ως την πρωτοβυζαντινή εποχή, μελετώντας επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου με Φύλλα Εργασίας που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος. Χωρισμένοι σε ομάδες με την καθοδήγηση των αρχαιολόγων Πάρη Παπαγεωργίου και Γιάννη Τζιώλα, καθώς και των συνοδών καθηγητών παρατήρησαν, προβληματίστηκαν, διατύπωσαν απορίες και εικασίες, ανακάλυψαν πληροφορίες και προχώρησαν σε ερμηνείες, παρατηρώντας τα εκθέματα από μια ασυνήθιστη οπτική γωνία, ντύθηκαν αγόρια και κορίτσια με αρχαίες ενδυμασίες, κατακτώντας μια βιωματική ξενάγηση, που πλούτισε την εικόνα τους για τον αρχαίο κόσμο.

Μετά την υλοποίηση του Προγράμματος μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, μαθητές και συνοδοί καθηγητές ξεναγήθηκαν από τον κ. Πάρη Παπαγεωργίου στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και είδαν από κοντά το αρχαίο θέατρο, το ωδείο, τα ιερά, την αγορά, τα λουτρά, τα τείχη και την προστατευτική τάφρο που βρισκόταν έξω από αυτά, κάνοντας έναν ευχάριστο περίπατο και ακούγοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την οργάνωση της ζωής στον ιερό χώρο των αρχαίων Μακεδόνων.

Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές εκφράζουμε μέσα από την ιστοσελίδα του Σχολείου μας τις θερμές ευχαριστίες μας σε όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος και ιδιαιτέρως στους αρχαιολόγους κ. Παπαγεωργίου και κ. Τζιώλα για το βιωματικό μάθημα που μας πρόσφερε μια εξαιρετική εμπειρία.

 

Οι μαθητές των τμημάτων Α1, Α3 και οι συνοδοί καθηγητές

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://7gym-kater.pie.sch.gr/%cf%84%ce%bf-7%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%be%ce%b5%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%84-3/