Το 7ο Γυμνάσιο επισκέπτεται το Πολεμικό Μουσείο.

Την Τετάρτη 9 Μαΐου  2018 τα τμήματα Α2 και Α3  του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το Μουσείο, στεγασμένο σε κτίριο – δημιούργημα του αρχιτέκτονα Vitaliano Posseli, που κτίστηκε το διάστημα 1900-1902, έχει ως στόχο  να συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στη Βόρειο Ελλάδα και να προβάλλει την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας.

Οι μαθητές υπό την καθοδήγηση του οπλίτη-ξεναγού, περιηγήθηκαν στην μόνιμη συλλογή του μουσείου που εκτίθεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου και παρουσιάζει τη συνεχή πορεία του Ελληνισμού στον 19ο και στον 20ο αι. με έμφαση στις συγκρούσεις και στις πολεμικές συρράξεις.Μπροστά στα μάτια τους είδαν να ξετυλίγεται η επανάσταση του 1821, ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41, η εισβολή των γερμανικών δυνάμεων και οι μάχες στη γραμμή Μεταξά, η Μάχη της Κρήτης, η Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα και η δράση του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή και η απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Άξονα.

Είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν από κοντά κειμήλια και εξαιρετικής ιστορικής σημασίας αντικείμενα από την πλούσια συλλογή του Μουσείου όπως :

 Όπλα (τυφέκια, ξίφη, πολυβόλα, κλπ.) που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς από τον ελληνικό στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία, ομοιώματα πλοίων του πολεμικού στόλου, στολές όλων των σωμάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, χάρτες, φωτογραφίες της εποχής, παράσημα, έγγραφα, επιστολικά δελτάρια, και άλλα ατομικά είδη των στρατιωτών, αλλά και  έργα τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, λιθογραφίες), με θέμα τις σημαντικότερες στιγμές των πολεμικών συρράξεων και την ανδρεία των Ελλήνων στρατιωτών.

Την επίσκεψη διοργάνωσε η κ. Στυλιανή Καραλή   και τους μαθητές συνόδευσαν οι  καθηγήτριες κ. Ιωάννα Τσαουσίδου και κ. Φαίδρα Ζάγκα.

 

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://7gym-kater.pie.sch.gr/site/?p=1779