Το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης σε ένα βιωματικό μάθημα στην αρχαία μακεδονική γη.

Σήμερα, Παρασκευή, 18 ? 1 ? 2019, πραγματοποιήθηκε στο αρχαίο Δίον η εκπαιδευτική επίσκεψη των τμημάτων Β1, Β2 του Σχολείου μας με συνοδούς τις καθηγήτριες την κ. Κιτοπούλου Κυριακή, την κ. Ντέφα Αλεξάνδρα και την κ. Σαλίμπα Ειρήνη, για τη συμμετοχή των μαθητών σε Πρόγραμμα βιωματικής ξενάγησης στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας.  

Οι μαθητές μελέτησαν επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου με τη βοήθεια φύλλων εργασίας που εκπόνησε ο φιλόλογος Παπαγεωργίου Πάρης. Χωρισμένοι σε ομάδες με την καθοδήγηση του φιλολόγου κ. Πάρη Παπαγεωργίου και των συνοδών καθηγητών προβληματίστηκαν, διατύπωσαν απορίες, ανακάλυψαν πληροφορίες και προχώρησαν σε ερμηνείες, παρατηρώντας τα εκθέματα από μια ασυνήθιστη οπτική γωνία και κατακτώντας μια βιωματική ξενάγηση, που πλούτισε την εικόνα τους για τον αρχαίο κόσμο. Στη συνέχεια, στην αίθουσα προβολών του Μουσείου οι μαθητές παρακολούθησαν μικρού μήκους ταινία για τη μεταφορά του έξοχου ψηφιδωτού δαπέδου της «Οικίας του Διονύσου» με τον θρίαμβο του θεού Διονύσου (2ος αι.)  στην Αρχαιοθήκη του Δίου, τον καθαρισμό και τη συντήρησή του. Μετά την ολοκλήρωση της προβολής οι μαθητές εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την επίπονη και υπεύθυνη δουλειά των αρχαιολόγων και των συντηρητών αρχαιοτήτων που εργάστηκαν για να διασώσουν το ψηφιδωτό από την έκθεσή του στα καιρικά φαινόμενα. Τέλος, ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, από τον κ. Πάρη Παπαγεωργίου, ο οποίος με τις ερωτήσεις και τις ουσιαστικές παρατηρήσεις του, καθοδήγησε τους μαθητές σε ένα ταξίδι από τον αρχαίο ελληνικό στον ρωμαϊκό και τον βυζαντινό κόσμο, από το ελληνικό δωδεκάθεο και τις θρησκευτικές επιρροές της ανατολής στον χριστιανισμό, ώστε οι μαθητές να νιώσουν τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού, όπως αναδεικνύεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα του τόπου μας.

Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές εκφράζουμε μέσα από την ιστοσελίδα του Σχολείου μας τις θερμές ευχαριστίες μας στον κ. Παπαγεωργίου, για την εξαιρετική εμπειρία που μας πρόσφερε, ακούραστος, όπως πάντα.

Οι μαθητές των τμημάτων Β1, Β2 και οι συνοδοί καθηγήτριες.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://7gym-kater.pie.sch.gr/%cf%84%ce%bf-7%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9/