«Διδακτική επίσκεψη της Α΄τάξης του Γυμνασίου μας στην 110 Πτέρυγα Μάχης»

Tην Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε από το Σχολείο μας διδακτική επίσκεψη στα πλαίσια του μαθήματος της Τεχνολογίας στην 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας της Α? τάξης. Αρχηγός της διδακτικής επίσκεψης ήταν η κ. Καραλή Στυλιανή (ΠΕ 02),  και  Συνοδοί καθηγητές οι κ.: α. Ζιάρας Κων/νος (ΠΕ 83).  β. Μπουρσανίδου Φωτεινή (ΠΕ 01), γ. Κώστογλου Ηλίας (ΠΕ 04) και δ. Πατσιαλής Γιώργος (ΠΕ 04).

Στο αεροδρόμιο (110 Πτέρυγα Μάχης) και με τη συνοδεία ενός ιπτάμενου αξιωματικού κατευθυνθήκαμε σε υπόστεγο της 337 Μοίρας Α/Φ της 110 Πτέρυγας Μάχης. Εκεί οι μαθητές είχαν την πρώτη τους επαφή με αεροσκάφος F16 που εκείνη την ώρα κατευθυνόταν στο διάδρομο απογείωσης. Όλοι παραμερίσαμε με θαυμασμό μπροστά του έκπληκτοι και ενθουσιασμένοι από το απρόοπτο!

Στη συνέχεια μόλις φτάσαμε στο υπόστεγο είδαμε σταθμευμένα και άλλα Α/Φ  ενώ μόλις μας είδαν ήρθαν κοντά μας δυο ιπτάμενοι με τις υπηρεσιακές στολές τους και είχαν οι μαθητές μας την ευκαιρία να τους ρωτήσουν ό,τι τους ενδιέφερε για τα αεροπλάνα και τις πτήσεις τους γενικότερα. Οι ιπτάμενοι με αρκετή ευγένεια και υπομονή απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών μας ενώ στη συνέχεια μας αποχαιρέτησαν μέσα σε επευφημίες!

Κατόπιν κατευθυνθήκαμε με τη βοήθεια συνοδείας του αεροδρομίου σε άλλο υπόστεγο όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανέβουν στο πιλοτήριο ενός Α/Φ F16 και με τη βοήθεια ενός πολύ υπομονετικού ιπτάμενου αξιωματικού πήραν  τις πρώτες οδηγίες για μια εικονική πτήση!

Αφού πέρασαν όλοι οι μαθητές μας από αυτή τη διαδικασία κατευθυνθήκαμε στο Διοικητήριο όπου μας υποδέχτηκε ο Διοικητής του αεροδρομίου με τους υπόλοιπους αξιωματικούς.

Εκεί  ξεναγηθήκαμε από τον αξιωματικό που κάνει την πρόγνωση (προγνώστη) στα ηλεκτρονικά συστήματα που έχει στην κατοχή του το μετεωροσκοπείο και πήραμε μια γεύση από τις εικόνες που μεταδίδει κάθε λεπτό ο μετεωρολογικός δορυφόρος που βρίσκεται πάνω από την Ευρώπη.

Στη συνέχεια ανεβήκαμε στον Πύργο Ελέγχου που δίνει την άδεια για απογείωση ή προσγείωση των αεροσκαφών και ήμασταν αρκετά τυχεροί καθότι παρακολουθήσαμε την απογείωση δύο Α/Φ F16  από τον διάδρομο μπροστά μας. Μας εντυπωσίασε εκτός από τον εκκωφαντικό ήχο του κινητήρα, η εικόνα των φλεγόμενων καυσαερίων από την ουρά του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της μετάκαυσης (afterburner).

Αποχαιρετήσαμε με ευγνωμοσύνη τους αξιωματικούς δίνοντας και παίρνοντας εγκάρδιες ευχές για τη φιλοξενία και την υπομονή τους απέναντί μας.

Πήραμε το δρόμο της επιστροφής  με τις καλύτερες εντυπώσεις και οι μαθητές μας με αρκετές παραστάσεις, εμπειρίες και διδάγματα.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://7gym-kater.pie.sch.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%b4%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%88%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%84%cf%84%ce%ac%ce%be%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3/