Απόδραση του 7ου Γυμνασίου Κατερίνης στη λίμνη Δοϊράνη με «όχημα» το ΚΠΕ του Κιλκίς!

Σήμερα, 14 ? 12 ? 2019, ημέρα Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε η διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Γ1, Γ2 και Γ3 του Σχολείου μας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Κιλκίς, στην περιοχή Παλαιό Γυναικόκαστρο ? όπου δεσπόζουν τα ερείπια βυζαντινού κάστρου της εποχής των Παλαιολόγων (14ου αι.) ? και στη λίμνη Δοϊράνη, με συνοδούς καθηγήτριες την κ. Ντέφα Αλεξάνδρα, την κ. Κιτοπούλου Κυριακή και την κ. Γιολτσίδου Όλγα, για να συμμετάσχουν σε ένα πρωτόγνωρο μάθημα για το περιβάλλον που άγγιξε ιδιαίτερα όλους μας, καθηγητές και μαθητές.

Οι υπεύθυνοι του ΚΠΕ Κιλκίς υποδέχθηκαν φιλόξενα την ομάδα του Σχολείου μας και, αφού μας μίλησαν για το ιστορικό κάστρο της περιοχής τους, μας ενημέρωσαν για τις δράσεις του ΚΠΕ Κιλκίς και για τη συμβολή των ΚΠΕ στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών με πρωτότυπους τρόπους παιγνιώδους μάθησης που κεντρίζουν την προσοχή των μαθητών. Στη συνέχεια, άρχισε το? μάθημα. Ένα μάθημα διαφορετικό από το συνηθισμένο στην τάξη, με συζήτηση, ομαδική συνεργασία, υπόδυση ρόλων, παιχνίδι, διάδραση, προβολή ταινιών, σχολιασμό, γέλιο και σοβαρότητα και κυρίως με την ενθουσιώδη συμμετοχή των μαθητών.

Τα θέματα που προσεγγίσαμε με τον πρωτότυπο τρόπο του ΚΠΕ Κιλκίς ήταν η καταστροφή και η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, ο όρος οικοσύστημα, η σημασία της διατήρησης της ισορροπίας μεταξύ των οργανισμών του, οι δραματικές συνέπειες της διαταραχής της τροφικής αλυσίδας στη φύση,  τα σπάνια είδη ζώων που ζουν στη λίμνη Δοϊράνη, το φαινόμενο του ευτροφισμού στην λίμνη Δοϊράνη και τα καταστροφικά του αποτελέσματα κ.ά.

Στη συνέχεια, ξεναγηθήκαμε στη λίμνη της Δοϊράνη και παρατηρήσαμε τα πουλιά που ζουν σ? αυτήν: γεράκια, γλάρους, κορμοράνους, λαγκόνες, τσικνιάδες, φωτογραφήσαμε, βιντεοσκοπήσαμε, απολαύσαμε ένα ρομαντικό τοπίο εξαιρετικού κάλλους, εκφράσαμε απορίες, ενημερωθήκαμε για άλλα μέλη του οικοσυστήματος που δεν μπορέσαμε να δούμε στην περιήγησή μας και? με πνευμόνια γεμάτα καθαρό αέρα που αναπνεύσαμε κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας στην υποβλητική φύση της λίμνης, επιστρέψαμε ανανεωμένοι, για να συνεχίσουμε τη ζωή μας στον τσιμεντένιο κόσμο της πόλης.

Οι μαθητές μας και οι συνοδοί καθηγήτριες νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους υπεύθυνους του ΚΠΕ Κιλκίς για τη ζεστή φιλοξενία τους, για την πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση καθώς και για την ξενάγηση που μας πρόσφεραν, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον όλων μας. «Κυριολεκτικά δεν καταλάβαμε πώς πέρασε η ώρα», όπως χαρακτηριστικά σχολίασαν κάποιοι μαθητές

Οι μαθητές του Γ1, Γ2, Γ3 και οι συνοδοί καθηγήτριες

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://7gym-kater.pie.sch.gr/%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-7%ce%bf%cf%85-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83/