Συμμετοχή του σχολείου μας στην εκδήλωση Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης της καρδιάς

 

 

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου το σχολείο μας συμμετείχε με 3 τμήματα Γ1, Γ2, Β5 και συνοδούς καθηγητές την κ. Καραλή Στυλιανή, κ. Ζιάρα Κωνσταντίνο, κ. Μπουρσανίδου Φωτεινή, κ. Γιολτσίδου Όλγα, κ. Σταυρίδου Αθηνά και κ. Παπαθανασίου Πηνελόπη, στην εκδήλωση ανοικτής μαζικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού σε δεξιότητες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και αυτόματης εξωτερικής απινίδωσης, με θέμα την « Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Της Καρδιάς», που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική πλατεία της Κατερίνης από το Δήμο Κατερίνης (Γραφείο Πολιτικής Προστασίας), με την αρωγή του ΕΚΑΒ, του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας.

Στους μαθητές μας έγινε επίδειξη σε συνθήκες εξομοίωσης πραγματικού περιστατικού υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών στην παροχή Βασικής και Εξειδικευμένης Υποστήριξης της Ζωής, και με τη βοήθεια προπλασμάτων φυσικών διαστάσεων.

Σύμφωνα με τη διοργάνωση της εκδήλωσης η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) από παρευρισκόμενους πολίτες-μάρτυρες αυξάνει την επιβίωση 2-3 φορές, εφαρμόζεται όμως μόλις σε 1 από τις 5 περιπτώσεις εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Αυξάνοντας το ποσοστό αυτό, 100.000 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη. Τα ποσοστά εφαρμογής ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής ποικίλουν σημαντικά, από πολύ χαμηλά (Ισπανίας 12% / Γερμανία 15%), μέχρι πολύ υψηλά (Ολλανδία 61% / Σουηδία 59%). Η Ελλάδα δυστυχώς συγκαταλέγεται στις χώρες με τα μικρότερα ποσοστά.

Το σχολείο μας ευχαριστεί το Δήμο Κατερίνης καθώς και τους εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ, Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας για την ενημέρωση που έκανε στους μαθητές μας για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα και με το σύνθημα των διοργανωτών ??Όλοι μπορούν να μάθουν Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, όλοι μπορούν να σώσουν μια ζωή!??  να ευχηθούμε τέτοιες εκδηλώσεις να μας αφυπνίζουν και να μας ενθαρρύνουν σαν πολίτες στον Εθελοντισμό και στην προσφορά!

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://7gym-kater.pie.sch.gr/%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%ae%ce%bb/