«Ζωντανό μάθημα» στο αρχαίο Δίον για το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης

Σήμερα, Παρασκευή,19 ? 1 ? 2018, πραγματοποιήθηκε στο αρχαίο Δίον η εκπαιδευτική επίσκεψη των τμημάτων Γ1, Γ3 του Σχολείου μας με συνοδούς τις καθηγήτριες κ. Ντέφα Αλεξάνδρα, Κιτοπούλου Κυριακή και Καραμήτρου Βασιλική για τη συμμετοχή των μαθητών σε Πρόγραμμα βιωματικής ξενάγησης στο Μουσείο και στα θέατρα του Δίου(αρχαίο και ρωμαϊκό), στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας.

Οι μαθητές μελέτησαν επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείουμε τη βοήθεια φύλλων εργασίας που εκπόνησε ο φιλόλογος Παπαγεωργίου Πάρης. Χωρισμένοι σε ομάδες με την καθοδήγηση του φιλολόγου κ. Πάρι Παπαγεωργίου, του συνεργάτη του, Περικλή Σιβρή, φοιτητή της Αρχαιολογίας, και των συνοδών καθηγητών, προβληματίστηκαν, διατύπωσαν απορίες, ανακάλυψαν πληροφορίες και προχώρησαν σε ερμηνείες, παρατηρώντας τα εκθέματα από μια ασυνήθιστη οπτική γωνία και κατακτώντας μια βιωματική ξενάγηση, που πλούτισε την εικόνα τους για τον αρχαίο κόσμο. Στη συνέχεια, στην αίθουσα προβολών του Μουσείου οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μικρού μήκους ταινία για την εύρεση, τον καθαρισμό και την συντήρηση του έξοχου ψηφιδωτού δαπέδου της «Οικίας του Διονύσου»με τον θρίαμβο του θεού Διονύσου(2ος αι.),κατανοώντας ταυτόχρονα την επίπονη και υπεύθυνη δουλειά του αρχαιολόγου και του συντηρητή αρχαιοτήτων. Τέλος, ξεναγήθηκαν στο αρχαίο ελληνικό και στο ρωμαϊκό θέατρο του αρχαιολογικού χώρου του Δίου, από τον κ. Πάρι Παπαγεωργίου, ο οποίος με τις ερωτήσεις και τις ουσιαστικές παρατηρήσεις του καθοδήγησε τους μαθητές να συγκρίνουν τα δύο θέατρα και να αποκτήσουν θέα στους δύο διαφορετικούς κόσμους που αντιπροσωπεύουν, κάνοντας ταυτόχρονα αναγωγές στη σημερινή εποχή. Οι μαθητές προβληματίστηκαν για τις αξίες που διέπουν τις κοινωνίες διαφορετικών πολιτισμών και διαφορετικών εποχών και έφυγαν από τον χώρο του αρχαίου Δίου πιο πλούσιοι σε εμπειρίες και προβληματισμούς και δήλωσαν ότι απόλαυσαν την επίσκεψη στο Δίον ως μια ιδιαίτερη εμπειρία.

Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές εκφράζουμε μέσα από την ιστοσελίδα του Σχολείου μας τις θερμές ευχαριστίες μας στον κ. Παπαγεωργίου και τον συνεργάτη του, κ. Περικλή Σιβρή, για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία που μας πρόσφεραν.

 

Οι μαθητές των τμημάτων Γ1, Γ3  και οι συνοδοί καθηγητές.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://7gym-kater.pie.sch.gr/%ce%b6%cf%89%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%8c-%ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%bf-%ce%b4%ce%af%ce%bf%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84/