Δύο Προγράμματα Πολιτισμού του 7ου Γυμνασίου Κατερίνης συναντιούνται με την Κέρκυρα, την «Κοντέσα του Ιονίου».

Πραγματοποιήθηκε  από 7 ? 5 ? 2017 έως 10 ? 5 ? 2017, η 4ήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη των Προγραμμάτων Πολιτισμού «Λογοτεχνικές Προεκτάσεις» και «Κατερίνη Κέρκυρα, δύο πολιτισμοί μας ξεναγού στις ομορφιές και στα αξιοθέατα του τόπου τους.» της Γ΄ Γυμνασίου του Σχολείου μας στα Ιωάννινα και στην Κέρκυρα, με συνοδούς τις καθηγήτριες που υλοποίησαν τα Προγράμματα, τις κ.: Καραλή Στυλιανή, Μπουρσανίδου Φωτεινή, Κιτοπούλου Κυριακή, Ντέφα Αλεξάνδρα, Γώγου Πωλίνα και Δελιτζάκη Μαρία.

Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές πραγματοποίησαν την εκπαιδευτική επίσκεψη στα Ιωάννινα και στην Κέρκυρα, με αφορμή την μελέτη των λογοτεχνών της Επτανησιακής Σχολής και του διηγήματος του Γρ. Ξενόπουλου «Ο τύπος και η ουσία», τα οποία μελέτησαν στο μάθημα των λογοτεχνικών κειμένων της Γ΄ Γυμνασίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κέρκυρα γνωρίστηκαν με τον πολιτισμό των Επτανήσων και τη ζωή της αριστοκρατίας του 19ου αι., εντάσσοντας την επτανησιακή λογοτεχνική γενιά στον χώρο που έδρασε και εμπνεύστηκε τα λογοτεχνικά της δημιουργήματα. Μέσα από τη προσωπική επαφή με τις δύο πόλεις επιχειρήθηκε να νιώσουν οι μαθητές την επίδραση των Τούρκων κατακτητών (Ιωάννινα) και του Δυτικών κατακτητών (Κέρκυρα).

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές πραγματοποιήσαμε επισκέψεις στις οχυρωματικές κατασκευές (Ενετικά φρούρια) και σε Μουσεία και κτίρια της πόλης που μας έφεραν σε επαφή με την επίδραση του δυτικού πολιτισμού στο νησί της Κέρκυρας. Στο μουσείο Διονυσίου Σολωμού, ξεναγηθήκαμε στον χώρο όπου ο εθνικός μας ποιητής έζησε και δημιούργησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ενημερωθήκαμε για πτυχές της προσωπικής του ζωής και ήρθαμε σε επαφή μεταξύ άλλων με προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφά του ποιητή. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο Ανάκτορο των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου και στο Μον Ρεπό οι μαθητές θαμπώθηκαν από τα δύο εντυπωσιακά κτίρια του 19ου αι. που χτίστηκαν, με πρωτοβουλία Άγγλων Αρμοστών της εποχής, για να αποτελέσουν τις κατοικίες τους, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται ως μουσειακοί χώροι. Στο Casa Parlante εντυπωσιάστηκαν από την ξενάγησή τους στην κατοικία μιας αριστοκρατικής οικογένειας της εποχής εκείνης πλήρως εξοπλισμένης και γνώρισαν τους ιδιοκτήτες της (με την βοήθεια της ρομποτικής τεχνολογίας) και τη ζωή τους, που δεν διαφέρει από την ζωή πολλών αριστοκρατικών οικογενειών της εποχής. Στον Άγιο Σπυρίδωνα οι μαθητές θαύμασαν την δυτικού τύπου αρχιτεκτονική και διακόσμηση της εκκλησίας και παρατήρησαν τις διαφορές από τις εκκλησίες του τόπου μας. Ξεναγηθήκαμε και θαυμάσαμε το Περπατήσαμε στη διάσημη πλατεία Σπιανάδα, χτισμένη με ευρωπαϊκά πρότυπα, είδαμε το περίφημο κτίριο Λιστόν, δημιούργημα των Γάλλων κατακτητών και «χαθήκαμε» στα στενά καλντερίμια της παλιάς πόλης που σου δίνουν την εντύπωση ότι κινείσαι στη Βενετία. Θαυμάσαμε τη θέα και φωτογραφηθήκαμε στο διάσημο Κανόνι, και περπατήσαμε ως την Παναγία τη Βλαχερνιώτισσα, στη λιμονοθάλασσα Χαλικιόπουλου, με θέα στο βάθος το Ποντικονήσι. Επισκεφτήκαμε τις ονομαστές για τις παραλίες τους Μπενίτσες. Εντυπωσιαστήκαμε από τις φυσικές ομορφιές της Παλαιοκαστρίτσας και ξεναγηθήκαμε στην περίφημη μονή της Παναγίας, βυζαντινής μονής του 13ου αι., πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο, με θέα που σου κόβει την ανάσα. Φιλοξενηθήκαμε από τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου Μαυρομάτη, που παράγει προϊόντα κουμ κουάτ,  ενημερωθήκαμε για τον πορτοκαλόχρυσο καρπό που έφτασε στην Κέρκυρα από την Ανατολή, καλλιεργήθηκε στο νησί και αποτελεί σήμερα ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα του, δοκιμάσαμε και ψωνίσαμε δώρα για τις οικογένειές μας.

Οι μαθητές μας ευχαρίστησαν τους συνοδούς καθηγητές για την πλούσια εμπειρία που τους πρόσφεραν ταξιδεύοντάς τους στο νησί των Φαιάκων και εξέφρασαν το παράπονό τους που δεν υπάρχουν τόσο εντυπωσιακά κτίρια στην πόλη μας. Οι συνοδοί καθηγητές με τη σειρά τους ευχαρίστησαν τους μαθητές για τη συνεργασία και τη συνέπειά τους, παράγοντες που συντέλεσαν στην επιτυχή πραγματοποίηση της εκδρομής.

 

Oι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://7gym-kater.pie.sch.gr/%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%cf%84%ce%bf%cf%85-7%ce%bf%cf%85-%ce%b3%cf%85%ce%bc/